dilluns, 23 de desembre del 2013

El contador de contes

Editorial: Ekaré
Autor: Saki
Il·lustradora: Alba Marina Rivera
Any: 2010
Edat aproximada: Cicle Mitjà, Cicle Superior, adults

Tipus: Conte il·lustrat
Temes: Educació, valors
  • En un vagó de tren hi viatgen una tieta amb tres nebots i un senyor aliè que llegeix el diari. La canalla comença a posar-se nerviosa i ja no sap com distreure's ja que les respostes que reben per part de la tia comencen sempre per la paraula No. Finalment la dona decideix explicar-los un conte, però és extremadament tòpic i avorrit.
  • L'home, cansat d'aguantar el comportament dels nens i les males maneres que té la tieta per distreure'ls, opta per explicar ell una història. Aquesta trenca tots els tòpics possibles sobre els contes clàssics i populars, fins al punt de qüestionar els beneficis que pot aportar ser una persona repel·lentment bona. Els nebots queden embadalits tot escoltant la història, i la tieta esgarrifada en sentir la moralina. Però com a mínim ha aconseguit mantenir quiets i callats els tres nens durant deu minuts.
  • Saki és un dels millors escriptors humorístics d'Anglaterra. El contador de contes juga amb l'humor i planteja qüestions de fons que poden fer reflexionar tant a adults com a infants. A més, si tenim en compte que el conte va ser publicat l'any 1914, encara sobta més que s'arribés a plantejar tot això en una època molt tradicional pel que fa als valors.

divendres, 20 de desembre del 2013

Matilda

Editorial: Empúries, L'Odissea
Autor: Roald Dahl
Il·lustrador: Quentin Blake
Any: 1988
Edat aproximada: Cicle Superior 
Tipus: Novel·la
Temes: Lectura, incomprensió familiar, rols dels adults
  • Matilda ha de buscar estima i amor fora de casa. Per als seus pares és una nosa i no tenen ni un segon de temps per dedicar-li, estan massa enfeinats mirant la televisió i falsejant vehicles. Tot el que li manca ho troba en els llibres i amb menys de cinc anys ja ha llegit Dickens i Hemingway, entre d'altres.
  • A l'escola no hi troba pas millor ambient, ja que és dirigida per la temuda Senyora Trunchbull. Un dia de classe, Matilda descobreix uns poders sobrenaturals que li permeten fer coses fantàstiques. No dubta fer-los servir per ajudar la persona que més ha confiat en ella: la seva mestra Miss Honey.
  • La història, publicada per primera vegada l'any 1988 ha esdevingut ja un clàssic de la literatura infantil, i el personatge de Matilda és un dels millors que s'ha creat mai en aquest univers literari.

divendres, 13 de desembre del 2013

Un cangur per Nadal

Editorial: Lata de Sal, col·lecció Vintage
Autor: James Flora
Il·lustrador: James Flora
Any: 2012
Edat aproximada: Educació Infantil, Cicle Inicial
Tipus: Àlbum
Temes: Nadal
  • Una nit de Nadal arriba una caixa en forma de regal per a la Caterina. L'obre de seguida i n'apareix un cangur, batejat amb el nom d'Adelaida.
  • Quan surten al carrer, amb la Caterina a l'esquena de l'Adelaida, tothom es queda sorprès de veure un animal d'aquests voltant per la seva ciutat. La cosa es complica quan un gos enorme comença a bordar i espanta a Adelaida que mai havia vist un ca semblant. El cangur comença a fer bots a tort i a dret i entra i fa destrosses a les botigues, a les cases, passa entre els cotxes, aquests toquen el clàxon i encara esvaloten més l'animal... Finalment el cangur posa els peus dins unes galledes plenes de caramel calent i va a parar a sobre un cotxe. Com que no se'n pot desenganxar boten tots junts: el cangur, la nena i el cotxe. Sort que arriba la nit de Nadal i els regals que porten són adequats per tothom...
  • És una història frenètica plena d'humor publicada l'any 1962 als Estats Units, i ara ha estat editada per primera vegada a casa nostra. Destaquen els dibuixos de l'època, i en aquesta nova edició podem saber què passava al món el mateix any que es publicava l'obra.

dijous, 5 de desembre del 2013

L'euga Rara

Editorial: Oxford, L'arbre de la lectura
Autor: Joles Sennell
Il·lustradora: María Hergueta
Any: 2012
Edat aproximada: Cicle Mitjà
Tipus: Conte
Temes: Acceptació d'un mateix, Nadal, fantasia
  • Quan, poc abans de néixer, l'euga Rara va anar a buscar el cap que li corresponia al magatzem de cares i caps dels animals de quatre potes, li van dir que en aquell moment només quedava un cap i que si el volia bé, però que si no el volia, havia de néixer sense cap. Així és com comença aquesta intrigant història...
  • El fet és que l'euga decideix néixer amb el cap que queda, però és un cap amb defecte de fàbrica ja que porta unes banyes de cérvol incorporades. Al llarg de la història veurem com l'accepten alguns membres del seu voltant, com d'altres fugen per por, com una minoria se'n riu, i com els amos decideixen portar-la en un lloc poc agradable.
  • Amenaçada, l'euga decideix emprendre la seva pròpia aventura en solitari fins que coneix un personatge màgic que li oferirà col·laborar amb ell. Sabeu de qui es tracta?