dissabte, 29 de novembre del 2014

Valentí Gubianas, 20 anys

Valentí Gubianas va il·lustrar el seu primer llibre per a infants i joves l'any 1995: A cavall d'un poni (L'Arca), i des d'aleshores no només no ha parat de publicar, sinó que s'ha consolidat com un dels il·lustradors més prestigiosos del país. 
  
Ha aconseguit crear un estil propi que fa que les seves il·lustracions es distingeixin a primer cop d'ull. 
Ara, per celebrar el seu vintè aniversari com a il·lustrador, l'Ajuntament de Manresa juntament amb el de Navàs i el Centre Cultural del Casino han organitzat una exposició de la seva carrera professional.

Al llarg de l'exposició es poden veure obres originals que impacten als visitants per la seva bellesa i domini total de la tècnica. Són obres plenes de colors, expressives, tendres i carregades de missatge. Les il·lustracions parlen per si soles, són capaces de transmetre sentiments i, en alguns casos, gràcies als marcs que les enquadren agafen més personalitat i encara es veuen més majestuoses.  

A l'exposició hi destaca la rèplica del seu estudi a El Mujal (Navàs) i una mena de bosc a mida real creat per personatges que han aparegut a diversos llibres de l'autor. També hi trobem un piano pintat i uns quadres de grans dimensions, exemplars que ens mostren les diferents facetes de Gubianas ja que, últimament, ha realitzat murals en directe per a diversos equipaments o en actes culturals.




Per acabar d'arrodonir l'exposició trobem tots els llibres que en Valentí ha il·lustrat al llarg d'aquests vint anys, i un seguit de frases que descriuen l'obra del protagonista. Aquestes citacions, que es poden trobar de manera més extensa a la guia de l'exposició, són a càrrec de la il·lustradora i mestra de Gubianas Carme Solé Vendrell; l'escriptora i editora que li va fer el primer encàrrec Elena O'Callaghan; l'estudiós manresà de literatura infantil i juvenil Josep Maria Aloy; el bibliotecari, autor i crític Pep Molist; i el periodista i comissari de l'exposició Quim Pujolar.

En definitiva es tracta d'una exposició antològica d'un artista que no deixa de crear i que, de ben segur, agradarà tant a petits com a grans. Gaudiu-la!

+ info: http://valentigubianasescude.blogspot.com.es/