diumenge, 30 de març del 2014

Seis hombres

Editorial: Libros del Zorro Rojo
Autor i il·lustrador: David McKee
Any: 1a edició: 1972. D'aquesta edició: 2013
Edat aproximada: Totes les edats
Tipus: Conte il·lustrat
Temes: Guerra
  • "Hi havia una vegada sis homes que viatjaven pel món buscant un lloc on poder viure i treballar en pau." Així comença i es presenta l'obra. Aquests sis homes arriben a un indret tranquil i comencen una nova vida, però al cap d'un temps es fan rics i s'obsessionen en la seva seguretat. Construeixen una torre de vigilància i recluten sis soldats per a protegir-los. De la protecció passen a la invasió i comença una guerra.
  • El final del llibre és circular, però dona peu a la refexió sobre les contradiccions de la ment humana i sobre la crueltat de les guerres.
  • Aquesta vegada McKee escull treballar sense cap color i utilitzant un traç simple per a il·lustrar les imatges. Aquesta tècnica austera s'allunya dels llibres més coneguts de l'autor com Elmer o Dos Monstruos on els colors hi abunden. Segurament la crua temàtica de Seis hombres el va fer decidir a l'hora de prendre aquesta decisió.

divendres, 21 de març del 2014

La selva en vers

Editorial: Bromera: El Micalet Galàctic, sèrie roja
Autora: Maria Dolors Pellicer
Il·lustrador: Paco Giménez
Any: 2009
Edat aproximada: Cicle Mitjà, Cicle Superior 
Tipus: Poesia
Temes: Animals
  • De reculls de poemes sobre animals dins la literatura infantil, n'hi ha molts: animalaris, bestiolaris, bestiesaris, etc. A part del tema en comú, tots ells també comparteixen protagonistes: elefants, granotes, puces, cucs, cargols o lleons. En aquest cas però, Pellicer es nodreix d'altres éssers per a realitzar les seves poesies.
  • L'autora beu d'influències culturals compartides, i ha escollit animals que apareixen en diversos contes o rondalles (El Patufet, L'aneguet lleig, El gat amb botes o Els tres porquets), en novel·les (El petit príncep), en poemes (La vaca cega), en cançons populars (L'elefant, El cant dels ocells), en dites populars o bé animals que han representat marques comercials com el lleó de la Metro o la moto Impala, entre molts d'altres.


dilluns, 17 de març del 2014

El cas del quadre desaparegut

Editorial: La Galera: el Corsari
Autor: Jordi Sierra i Fabra
Any: 1996
Edat aproximada: Cicle Superior 
Tipus: Novel·la  
Temes: Intriga
  • En Poli fa poc que ha arribat a un poblet de la Costa Brava per viure a la fonda que hi té la seva àvia. L'últim dia de curs tota la classe fa una visita a Can Viladecans per veure un quadre de Picasso que fa anys que guarda la família. Durant aquesta visita el famós quadre desapareix. A partir d'aquest moment, el protagonista decideix portar a terme una investigació del cas juntament amb altres companyes i companys de la classe.
  • Qui haurà robat el quadre? Els hereus del Viladecans són dos bessons i una germana que viuen arruïnats, però no són les úniques persones que treballen a la casa: el majordom, el jardiner, les persones que netegen o cuinen també són sospitoses.
  • Típica història d'intriga liderada per un jove que actua al marge de la policia i resol millor el cas ell amb la seva colla que no pas els autèntics professionals. Malgrat alguns aspectes desfasats pel pas del temps (amb l'era dels mòbils tot aniria diferent), aconsegueix mantenir el lector enganxat a la novel·la. 

dimarts, 11 de març del 2014

El llibre valent

Editorial: Takatuka
Autora: Moni Port
Il·lustradora: Moni Port
Any: 2013
Edat aproximada: Totes les edats
Temes: Por
  • Tothom té por de vegades. Amb aquesta sentència comença aquest interessant llibre. Podríem considerar-lo un catàleg sobre les pors: tipus, reflexions al voltant, recomanacions... Fins a arribar a la reivindicació de la valentia com a únic remei per vèncer-les.
  • Ser valent necessita una mica de temps. De vegades és bufar i fer ampolles. Però de vegades es triga més. De vegades cal dir Prou! a temps, d'altres cal fer un esforç gran i sovint et caldrà armar-te de coratge, però depèn únicament d'un mateix el fet de superar les pròpies pors.
  • El llibre barreja il·lustracions de l'autor, fotografies, retalls de diari, postals, segells, etc., tot sota una edició molt ben cuidada i d'aspecte vintage. El que sí caldria recomanar seria (com en molts llibres infantils) la lectura acompanyada d'una persona adulta, perquè aquests llibres de la por, si no se'n fa la lectura correcta poden produir l'efecte invers. No tingueu por d'aquest llibre!

diumenge, 2 de març del 2014

La rateta i el gat burleta

Editorial: Cruïlla, Vaixell de Vapor sèrie blanca
Autor: Marc Donat
Il·lustrador: Pedro Rodríguez
Any: 2013
Edat aproximada: Cicle inicial
Tipus: Conte
  • Recordeu el conte de La rateta que escombrava l'escaleta? Doncs ara en Marc Donat n'ha fet una nova versió utilitzant rodolins per fer més divertida la història. I a més, s'ha esplaiat a l'hora d'enumerar i descriure la corrua d'animals pretendents de la rateta. Com en el conte tradicional, és el gat qui acaba seduint la rateta però es tracta d'un gat burleta molt acostumat a conquerir cors de ratolinetes i sortir-ne ben parat.
  • Les il·lustracions excel·lents del barceloní d'adopció Pedro Rodríguez enllacen perfectament amb el to divertit i fresc de l'obra de Donat que està escrita en lletra lligada.

  • A continuació us deixo amb un fragment del conte que ens ajuda a fer una idea de la línia que segueix el llibre: 
                               El pijama de la zebra
                               no fa joc amb el seu llaç,
                               la girafa és llarga i prima,
                               l'elefant és massa gras,
                               el cérvol té massa banyes,
                               el camell, un gep... No, dos!
                               La mona quan fa monades
                               és com un mico filós.