dijous, 15 de maig del 2014

Quan el meu pare era un arbust

Editorial: Cruïlla, Vaixell de Vapor sèrie taronja
Autora i il·lustradora: Joke van Leeuwen
Any: 2013
Edat aproximada: Cicle superior
Tipus: Novel·la
Temes: La guerra, l'exili
  • L'Ela és una nena que viu amb el seu pare pastisser i la seva àvia. La mare va marxar a viure en un altre país i ella no l'ha vist mai i només en té una fotografia. Un bon dia, el pare li anuncia que ha de marxar a fer de soldat a la guerra que afecta el seu país. L'Ela viurà pocs dies amb l'àvia que decideix enviar-la a casa la mare, ja que on ella viu no hi ha guerra.
  • Al llarg de la història, la nena ens anirà relatant totes les peripècies que va vivint i tota la gent que va coneixent, unes amb més fortuna que altres. El fet d'estar escrit en primera persona permet comprendre la innocència i la lògica d'una persona de deu anys davant un procés migratori, així com permet reflexionar sobre l'absurditat de les guerres.
  • Malgrat ser una lectura situada a partir de 9 anys, la complexitat del tema i la manera com l'autora reflexiona sobre l'exili, els conflictes bèl·lics i l'espècie humana, és un llibre altament recomanable per a joves i, fins i tot, segur que farà reflexionar de valent als adults.

dimecres, 7 de maig del 2014

A la cuina, de nit

Editorial: Kalandraka
Autor: Maurice Sendak, traducció de Miquel Desclot
Il·lustrador: Maurice Sendak
Any: Reedició del 2014, primera edició 1970
Edat aproximada: CI
Tipus: Àlbum il·lustrat
  • En Quel es desperta un dia a mitjanit, es posa dret damunt del llit i cau, en la fosca, tot nuet fins a la llum nocturna de la cuina. Allà es troba amb tres cuiners (inspirats en Oliver Hardy) que estan a punt d'enfornar la pasta per fer coca. Justament posen al forn la plata on ha anat a parar en Quel que, a mig fer, surt del forn i crea una avioneta amb la pasta. Se'n va a buscar la llet per tenir a punt la coca abans que es faci de dia i així, ajudar els cuiners.
  •  Aquest clàssic va ser escrit l'any 1970 per, sens dubte, un dels artistes més influents de la literatura infantil de tots els temps: Maurice Sendak. L'estructura cíclica de la història, el viatge com a eix central de la narració i la importància de la mida de les imatges en funció de l'escena recorda molt a Allà on viuen els monstres, possiblement el referent màxim de l'àlbum il·lustrat.
  • La traducció de Miquel Desclot és excel·lent, així com la tasca de Kalandraka per reeditar tota l'obra d'aquest mestre estatunidenc que, malauradament, ens va deixar l'any 2012.